Plott

Tomter til salgs i Spania - En guide

Mange av våre kunder leter etter en tomt til salgs i Spania, ofte for å bygge sitt drømmehus. Årsaken kan være mange, å bygge noe unikt, å spare penger, eller å tjene penger på et salg. Uavhengig av formålet er det viktig å undersøke på forhånd for å unngå fallgruver. Det er mange forskjellige viktige aspekter å ta hensyn til, for eksempel lokal byplan (PGOU), byggeprosent, begrensninger, eiendomsskatt og samfunnsgebyrer. Tomtene til salgs i Spania er ikke alltid enkle å finne, da de kun er til salgs på forespørsel. For å finne de beste tomtene til salgs er det nødvendig å ha god lokalkunnskap og en god eiendomsmegler på din side. I denne guiden vil vi gå gjennom de viktigste elementene for å kjøpe en tomt i Spania.

Generell byplan for bygging

Den generelle planen (PGOU) er laget av byens rådhus og definerer hvilken type og størrelse på eiendom som kan bygges. Den definerer alt fra store kommersielle områder til individuelle villaer. Hvert område i byen er delt inn i underområder, med forskjellige tildelinger. Det er to generelle parametere å være klar over; typen eiendom du kan bygge, og størrelsen på eiendommen du kan bygge. Typen som er mest relevant for alle som ønsker å bygge et hus, det er kategorien UE - Unifamilar Vivienda. Denne kategorien er et enkelt hjem, designet for en familie.

UE-nominasjonen blir normalt fulgt av et brev, for eksempel UE4, som definerer hvilken kategori i PGOU tomten faller under. Kategorien vil angi byggeprosent, tomtbruk, maksimal høyde og andre tekniske grenser. Det er viktig å merke seg at bestemmelsene for hver kategori kan variere i hver by.

Byggeprosent for nye villaer

Etter å ha funnet den perfekte tomten for ditt byggeprosjekt, må du vite hvilken villa du kan bygge. Første trinn er å finne ut hvilken klassifisering området har. For å gjøre dette må du studere PGOU for den aktuelle byen - hver by har sin egen PGOU. Ofte vil klassifiseringen for tomten bli nevnt i salgsannonsen, men så mange ganger er den ikke. I så fall må du kontakte en arkitekt eller rådhuset for å få avklaring. Hvis du jobber med Avante Real Estate, vil vi alltid gi deg denne informasjonen. Med PGOU vil du også kunne se hva som kan bygges rundt drømmetomten din.

Med klassifiseringen i hånden er det nødvendig å konsultere Normativa Urbanistica for å finne alle bygningsbestemmelser. Her vil du kunne se alle begrensninger for konstruksjon. Viktigst vil du finne byggeprosent - hvor mange m² eiendom du kan bygge i forhold til tomtens størrelse. Normalt er dette tallet mellom 20-40%, noe som betyr at du kan bygge 200-400 m² på en 1.000 m² tomt. Hvis du kan bygge hele bygningen i ett nivå, eller trenger å bygge i to nivåer, avhenger av fotavtrykk prosent. 

De  fotavtrykk prosent, bestemmer hvor mye av tomten som kan okkuperes av en bygning. Denne prosentandelen varierer normalt fra 20-40%. Hvis den fotavtrykk prosent er 20%, kan du bygge på 200 m² av en 1.000 m² tomt. Hvis den byggeprosent er 40%, kan du bygge et hus i to nivåer, hver på 200 m². Det er flere mer komplekse bestemmelser, for eksempel lukkede terrasser som bare teller 50% pr m². Kjellere regnes ikke som beboelig område hvis det ikke er vinduer i full størrelse.

Byggelisens for nye villaer

Når du har funnet den rette tomten til salgs og kjøpt den, er det på tide å designe deg den nye villaen. Med de komplette arkitekttegningene i hånden kan du søke om byggetillatelse. Det er ikke mulig å søke om lisens, uten prosjektet fra en arkitekt. Rådhuset vil evaluere byggeprosjektet ditt for å sikre at det oppfyller alle reglene i PGOU og Normativa Urbanistica. Denne prosessen kan ta mange måneder, og spesielt i Marbella er det veldig lang ventetid. Når lisensen er gitt, kan byggingen begynne - det er ikke lovlig å starte noen bygging før tillatelsen er på plass. For å få byggetillatelsen til å bygge en villa, må du også betale et gebyr. Gebyret er relatert til typen og størrelsen på prosjektet ditt.

Tomter til salgs i Marbella

Marbella er en av de mest populære byene å kjøpe en tomt i. De fleste av våre kunder kjøper en tomt for å bygge en villa, men det er også tomter som passer for små leilighetskomplekser eller rekkehus. Prisen for en tomt i Marbella er avhengig av nøyaktig beliggenhet, utsikten og eiendommen rundt. Enhver trafikkstøy har en betydelig negativ effekt på prisen for en tomt i Marbella. Byen Marbella har hatt alvorlige problemer med PGOU, og opererer for tiden med PGOU86 som ble godkjent i 1986.

I år 2000 ble en annen plan godkjent på ulovlige vilkår. Dette ble forsøkt rettet i 2010 med en ny PGOU, men den spanske nasjonale domstolen erklærte det ulovlig. Foreløpig gjør Marbella gode fremskritt med en ny PGOU, som forhåpentligvis blir godkjent i 2019. Samtidig prøver rådhuset å eliminere problemene som ble opprettet av de kansellerte planene. Som et resultat av alt dette arbeidet er den gjennomsnittlige tiden for å få byggetillatelse mellom 8-24 måneder.

Tomter til salgs i Estepona

Estepona er en stor by, med mange underområder der det er mulig å finne en flott tomt til salgs. De mest etterspurte tomtene til salgs er enten tomter ved stranden eller tomter med forhøyet beliggenhet. Fjellene bak Estepona gir fantastisk utsikt over kysten og helt til Afrika. Prisen for tomter til salgs i Estepona er lavere enn i Marbella, med unntak av tomter ved stranden. De mest populære områdene med tomter til salgs er Casasola, Atalaya og Selwo. Tiden for å få lisens er normalt mellom 1-4 måneder, og Estepona har ikke hatt problemer med PGOU.

Tomter til salgs i Benahavis

Benahavis er en av de mest populære byene når det gjelder tomter til salgs på Costa del Sol. Berømte og populære områder som La Zagaleta, El Madroñal, La Quinta og El Herrojo ligger alle innenfor Benahavis. Tomtene til salgs varierer ofte sterkt i pris, avhengig av nabolag og utsikt. Benahavis er et attraktivt område å lete etter en tomt til salgs, delvis på grunn av lav eiendomsskatt. Rådhuset er et av de mest velstående i Spania. Å skaffe seg byggetillatelse i Benahavis er en velfungerende prosess, og tar mellom 1-4 måneder.

nb_NONorsk bokmål