Vastgoed kopen in Spanje

De aankoop van een woning in Spanje is het begin van een groot avontuur, vol spanning. De eerste stap die u moet nemen, is uw budget. Bij het kopen van een woning in Spanje, zijn de aankoopkosten ruwweg 13-14% (zie onderaan dit artikel). De aankoopkosten zijn vooral belangrijk, als u uw aankoop financiert. De Spaanse banken financieren tot maximaal 80%, van de prijs van het onroerend goed, exclusief onkosten. Als u meer advies nodig heeft over financiering, werken wij samen met verschillende banken en financieringsmakelaars, en helpen u graag.

Wanneer u op zoek bent naar een eigendom dat te koop staat, hou er dan rekening mee dat wij toegang hebben tot alle eigendommen die te koop staan. Deels door de netwerken waar we deel van uitmaken, en deels door de goede relaties die we hebben met de rest van de makelaars. Als gevolg hiervan hoeft u niet veel verschillende agentschappen of makelaars in te schakelen, maar slechts één of twee. Als u klaar bent om uw droomhuis in Spanje te vinden, ga dan naar panden te koop. In deze gids beschrijven we het proces van het kopen van een onroerend goed in Spanje, en leggen we de verschillende stappen uit. Als er bepaalde elementen zijn waarover u meer informatie wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kunt schrijven in de live chat, stuur ons een mailof bel ons.

Borg & Reserveringsovereenkomst

Het betalen van een aanbetaling is de eerste stap om een woning te kopen, en om het van de markt te halen. Borg bedrag is min 6.000 € en tot 10% van de waarde van het onroerend goed, bij het kopen van een woning in Spanje. Het moet worden betaald hetzij aan de ontwikkelaar, uw agentschap, agentschap van de koper, of uw advocaat. Een reserveringsovereenkomst volgt altijd met de aanbetaling, en zal de voorwaarden bepalen. De aanbetaling voor het reserveren van een woning wordt normaliter niet gerestitueerd. Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld als een hypotheek moet worden goedgekeurd of als er onopgeloste juridische vragen zijn.

Wij zullen altijd elk reserveringsdocument nauwkeurig onderzoeken en nagaan of de voorwaarden redelijk zijn. U kunt de aanbetaling betalen via een bankoverschrijving, met een creditcard, of in sommige gevallen met contant geld. De vertegenwoordiger van de verkoper (agentschap) en u ondertekenen de reserveringsovereenkomst, die dan geldig is met bewijs van betaling. Met de reserveringsovereenkomst ondertekend, en de aanbetaling in plaats, het onroerend goed is van jou voor nu. De volgende stap is ofwel een prive koopcontract (PPC), of direct naar de notaris om de akte te ondertekenen!

 

Due Diligence

Due diligence is een proces dat uw advocaat uitvoert, en is een zeer belangrijk aspect van het kopen van een onroerend goed. Het Spaanse administratiesysteem voor schulden, eigendom van onroerend goed en bouwvergunningen is zeer complex. Als gevolg hiervan is ervaring vereist om alle aspecten van het onroerend goed grondig te controleren. Openstaande belastingen, gemeenschapsgeld, onregelmatigheden in de grootte, en bestaande hypotheken zullen allemaal aan het licht komen tijdens de due diligence. Uw advocaat zal u informeren over de gevolgen van eventuele onregelmatigheden, en deze opnemen in het koopcontract voor particulieren (PPC). Het is ook mogelijk om de PPC aan te houden totdat deze zaken geregeld zijn. Het is mogelijk om de due diligence zelf uit te voeren, maar het is niet iets wat wij adviseren om te doen. Bij het kopen van een onroerend goed in Spanje, wegen de advocaatkosten ruimschoots op tegen de problemen en complicaties die kunnen ontstaan.

 

Particulier koopcontract (PPC)

Het privé-koopcontract is een juridisch bindend document, waarin de voorwaarden voor de aankoop van het onroerend goed dat u op het punt staat te doen, worden uiteengezet. Het bevat alle speciale voorwaarden die tussen u en de verkoper zijn overeengekomen, en vervangt de reserveringsovereenkomst volledig. Het contract wordt meestal ondertekend binnen 1 maand na de aanbetaling, en zal worden gehandhaafd tot de dag van ondertekening van de aankoop van onroerend goed bij de notaris. Het is belangrijk om het prive koopcontract (PPC) in detail te bestuderen, vooral wanneer u een off-plan woning koopt. De reden hiervoor is eventuele bepalingen met betrekking tot de verkoop van het onroerend goed vóór de voltooiing, vertragingen, enzovoort.

De verkoper en u ondertekenen het koopcontract, wanneer beide partijen het eens zijn over de voorwaarden. Met het prive koopcontract (PPC) in plaats, is het gebruikelijk om 10% te betalen, min de reeds betaalde aanbetaling. Als de verkoper zijn verantwoordelijkheden nakomt, wordt deze betaling niet terugbetaald, en bent u op weg om een woning in Spanje te kopen.

 

Ondertekening bij de notaris

Als alle bovenstaande stappen zijn uitgevoerd, is de grote dag eindelijk aangebroken. Bij de notaris zal de nieuwe akte worden ondertekend, en u heeft officieel een woning gekocht in Spanje! Bij de notaris zullen de advocaten en de notaris alle documenten doornemen, en ervoor zorgen dat alles correct is. De notaris zal u ook rechtstreeks of via een vertaler uitleggen wat de procedure is. Als iedereen het eens is, zal de nieuwe akte formeel worden ondertekend en afgestempeld. Vanaf dit punt kunt u zich nu eigenaar noemen van uw huis in Spanje! Vergeet niet uw paspoort of identiteitskaart mee te nemen, want zonder kunt u de akte niet ondertekenen.

Pand gevonden!

Borg & Reserveringsovereenkomst

Due Diligence

Particulier koopcontract PPC

10% betaling

1-8 weken

Ondertekening bij de notaris

Laatste betaling

Jij bezit het eigendom!

Kosten voor de aankoop van onroerend goed in Spanje

 • 1,2 % (ongeveer) Notaris & Kadaster kosten - beide kosten zijn vast afhankelijk van de prijs en de grootte van het eigendom of perceel
 • 1,5% Zegelrecht alleen voor nieuwbouw - Betaald aan overheid en niet verhandelbaar
 • 1% Advocaatkosten - Het gebruikelijke honorarium voor een advocaat, en zelden onderhandelbaar
 • Overdrachtsbelasting (ITP) of IVA. Overdrachtsbelasting wordt geheven op alle bestaande eigendommen of percelen, en IVA wordt geheven op nieuwe eigendommen, en off-plan projecten of eigendommen
  • Overdrachtsbelasting (ITP)
   • 0-400.000 = 8%
   • 400.000 - 700.000 = 9%
   • 700.000 -> = 10%
  • 10% BTW (IVA) op een gloednieuw eigendom gekocht van een projectontwikkelaar (villa's, herenhuizen, appartementen, percelen, handelsruimten & garages verkocht met het eigendom)
  • Voor onroerende goederen die door een onderneming worden verworven met de bedoeling ze binnen vijf jaar te verkopen, wordt alleen 2% ITP betaald
 • Over percelen en bedrijfspanden moet 21% BTW (IVA) worden betaald wanneer de transactie tussen twee bedrijven plaatsvindt.

Wederverkoop onroerend goed 10-12% belasting

 • Notaris & register 1,2%
 • Advocaat 1%
 • ITP 8-10%

Nieuw eigendom 13,7% Belasting

 • Notaris & register 1,2%
 • Advocaat 1%
 • Zegelrecht 1,5%
 • IVA 10%

Wat u nodig hebt om een onroerend goed in Spanje te kopen

 • NIE-nummer
  • Het NIE nummer is uw officiële belastingnummer, en dient vele doelen. Het is de belangrijkste vorm van identificatie in Spanje. Het kost ongeveer 25€ om op het politiebureau te krijgen, maar kan een langdurig proces zijn. Uw advocaat voert deze taak vaak uit, en wij kunnen u ook helpen als u dat wilt.
 • Paspoort
  • Paspoort of nationaal identiteitsbewijs in zijn originele vorm is noodzakelijk.
 • 6.000 € (of meer) om een eigendom te reserveren, betaald met kredietkaart, bankoverschrijving of contant.
 • Een Spaanse bankrekening is noodzakelijk als u eigenaar bent van een woning in Spanje. Water, elektriciteit en belasting zullen automatisch van deze rekening worden afgetrokken.
nl_NLNederlands